You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

نکات مهم برای تولید سیلوی ذرت با کیفیت عالی


نکات مهم برای تولید سیلوی ذرت با کیفیت عالی

توجه به این نکات درباره برداشت ذرت و ذخیره‌سازی در سیلو می‌تواند در تهیه یک سیلاژ با کیفیت بالا کمک کند:

1-   آماده سازی تجهیزات قبل از برداشت ذرت
* برخی عملیات تعمیر و نگهداری مثل گریس‌کاری تجهیزات و تیز کردن چاقو‌های چاپر قبل از تاریخ برداشت لازم است و دقت شود که ذرت به مقدار ماده خشک مطلوب رسیده باشد.
* چاقوهای تیز معمولا از له شدن علوفه جلوگیری می‌کنند و برشهایی تمیز و یکدست ایجاد می‌شود و اندازه قطعات دلخواه حاصل می‌گردد، لذا حداکثر تراکم علوفه، تخمیر خوب و در نتیجه سلامت عملکرد شکمبه گاو تضمین می‌شود.
 

 
 
 2-   برداشت ذرت در ماده خشک 35-30 درصد
* ذرتی که ماده خشکی کمتر از این مقدار داشته باشد، آب بیشتری دارد و مواد مغذی کافی نخواهد داشت. جریان پس آب سیلو در این نوع ذرت‌ها بیشتر شده و مواد مغذی بیشتری از سیلو خارج می‌شود.
* بهتر است شروع برداشت ذرت با ماده خشک 33-32 درصد انجام شود تا در آخرین بار برداشت ماده خشک به 38-37 درصد برسد. وقتی علوفه ذرت به بلوغ کافی می‌رسد، مقدار نشاسته همراه با فیبر با قابلیت هضم مناسب را فراهم خواهد کرد.
* در سیلوهای افقی (خندقی یا رو زمینی) ماده خشک ذرت 35-30 درصد (رطوبت 70-65 درصد) و در سیلوهای عمودی یا کیسه‌ای ماده خشک 40-35 درصد (65-60 درصد) توصیه شده است.
* به صورت تخمینی می‌توانید در مزرعه ذرت به صورت تصادفی چند بلال را از وسط نصف کرده و اگر خط شیری به رسیده بود (یعنی در یک ردیف عرضی نصف دانه ذرت شیری و نصف دیگر آن خمیری باشد)، ماده خشک مناسب وجود دارد، هر چند این فقط یک تخمین است و ماده خشک واقعی باید در آون یا مایکروفر اندازه‌گیری شود. 
 
 
 
 3-  تنظیم چاپرهایی که ذرت را علاوه بر برداشت، فرآوری می‌کنند.
سطح مطلوب ماده خشک برای چاپرهایی که ذرت را فرآوری می‌کنند (چاپرهای شردلگ) 38-35 درصد توصیه شده است. دانه‌های ذرت باید در اندازه مشابه خورد شوند و شیارهایی روی دانه‌ها ایجاد می‌شود. برای هضم مطلوب نشاسته و فراهمی فیبر مؤثر فیزیکی توصیه شده که طول برش تئوری در چاپرهایی که ذرت را فرآوری می‌کنند، 9/1 سانتیمتر و فاصله بین دو غلطک 3 میلیمتر باشد. در این چاپرهای غلطک‌ها دارای شیارهایی هستند که سبب می‌شود پوسته دانه ذرت و همچنین قطعات علوفه دچار خش یا خط شوند و دسترسی میکرواورگانیسم‌های تخمیری به نشاسته درون دانه افزایش خواهد یافت و تخمیر سریعتر اتفاق می‌افتد.
 
 
  
4- طول مناسب برش
* سیلاژ باید به اندازه کافی ریز برش بخورد تا خوب بسته بندی شود و سریعا اکسیژن از بین لایه‌های آن خارج شود و محیطی مناسب برای تخمیر فراهم گردد. از طرف دیگر باید به اندازه کافی بلند باشد تا فعالیت جویدن را تحریک و سلامت شکمبه را تضمین کند.
* از نظر تئوری، طول برش با در نظر گرفتن دو فاکتور فوق به این صورت توصیه شده است:
ü   برای سیلاژ یا علوفه‌ی هایلاژ یونجه ( اینچ یا 7/4 میلیمتر)
ü   برای سیلاژ ذرت فرآوری نشده با چاپرهای معمولی ( تا  اینچ یا 5/9 تا 7/12 میلیمتر)
ü   برای سیلاژ ذرت فرآوری شده با چاپرهای مجهز به غلطک شیاردار ( اینچ یا 05/19 میلیمتر)
 
                        
 
 

5-  درنظر گرفتن لایه 6 اینچ یا 15 سانتیمتری برای کوبیدن ذرت موقع بسته بندی

* لایه‌های نازک ذرت (15 سانتیمتر) به خوبی و محکم کوبیده می‌شوند و تخلخل را کاهش داده و به خروج هوا و اکسیژن از میان سیلو کمک می‌کنند. کوبیدن لایه‌هایی با این اندازه برای فعالیت مناسب باکتری‌های سیلو بسیار خوب است و یک محیط عاری از اکسیژن را برای تخمیر مطلوب فراهم می‌کند. 

       
    
6- فشار، فشار و فشار برای بسته بندی خوب و سریعا پر شوند
* استفاده از دو تراکتور در دو جهت مختلف توصیه می‌شود تا هم فشار کافی و هم با سرعت سیلو کوبیده شود، زیرا اکسیژن دشمن علوفه سیلو شده است و باید به بیرون از علوفه رانده شود.
* سیلوها باید سریعا پر شوند تا هوای درون سیلو حذف شود. دقت شود که در تناژ بالا حداکثر طی 5 تا 7 روز سیلو کامل پر شود و سریعا کوبیده و پوشیده شود تا از قهوه‌ای یا سیاه شدن رنگ سیلو جلوگیری گردد.
* سیلوهایی که سریعا پر شده و به طور محکم و فشرده کوبیده می‌شوند، تعداد مخمرهای و قارچ‌های کمتری دارند و افت سیلو کاهش می‌یابد.
* دانسیته بسته‌بندی بسیار حائز اهمیت است. دانسیته حداقل 227 کیلوگرم ماده خشک به ازای هر متر مکعب و یا 693 کیلوگرم ماده تر به ازای هر متر مکعب توصیه می‌شود.  


 
 

7- توده سیلاژ با نسبت عرض به ارتفاع 4-3 به 1 ریخته شود.

* این اندازه برای ایجاد امنیت برای پرسنل موقع بسته‌بندی است. وقتی یک توده خیلی شیب‌دار باشد، به این دلیل که ممکن است تراکتور چپ شود، برای راننده خطرناک است. از طرفی زمان حرکت تراکتور روی شیب را کاهش می‌دهد و دانسیته مطلوب برای بسته‌بندی حاصل نمی‌شود.
 
8-  تلقیح‌کننده‌ها استفاده شود.
* استفاده از تلقیح‌کننده‌ها به تخمیر سریع و با کارایی بالا کمک می‌کند. نوع تلقیح کننده می‌تواند ویژگی‌های سیلو را تحت تأثیر قرار دهد و البته به شرایط خاص هر فارم بستگی دارد.
* در مواردی که تولید حرارت بالا به عنوان مشکل است، تلقیح با باکتری L.Buchneri انتخابی عالی است. زیرا پایداری هوازی سیلو را بهبود داده و طول عمر سیلاژ را بیشتر می‌کند.
* سیلوهایی که با L.Buchneri تلقیح می‌شوند، خنک تر هستند وحتی درون فیدر و در آخور هنگام تغذیه به گاو خنکی خود را حفظ کرده و سبب تحریک مصرف خوراک به خصوص در فصل گرم تابستان می‌شوند.
 
 
 
 9-  روی سیلو با پلاستیک دو لایه ضخیم پوشانده شود.
* با استفاده از پلاستیک بزرگ دو لایه و محکم (با ضخامت حداقل 6 میلیمتر) یک سد برای نفوذ اکسیژن ایجاد کنید. وقتی پلاستیک روی سیلو پهن می‌شود، هواگیری از یک طرف انجام شده و مرتب روی آن تایرهای سنگین گذاشته شود (توصیه می‌شود تایرها به هم بچسبند)، از نفوذ اکسیژن به درون ساختمان سیلو جلوگیری می‌شود. همچنین دیوارهای بغل سیلو با پلاستیک پوشانده شوند.
* در حقیقت پلاستیک‌ها کمک می‌کنند تا شما جلوی هدر رفتن پول و سرمایه‌ای که زیر آن ریختید را بگیرید.
* بسیاری از گاوداران و محققان گزارش کردند که تکنولوژی های جدید در پوشاندن سیلاژ اثرات کاملا مثبتی روی بازگشت سرمایه گاودار دارد.
 
 
10-   اجازه دهید سیلو 4-3 هفته قبل از تغذیه تخمیر شود.
* سیلوهای خوب تخمیر نشده دارای قندهای قابل تخمیر هستند که می‌توانند باعث شوند گاوها از جیره پیشنهادی خود خارج شوند. توصیه می‌شود گاوهای دوره انتقالی اگر سیلاژ جدید وارد غذایشان می‌شود، به تدریج و با عادت پذیری 10-7 روز انجام شود.
* مطالعات نشان دادند که تخمیر کافی و حداکثر مقدار نشاسته قابل دسترس درون سیلو نمی‌تواند تا قبل از 4 هفته از سیلو کردن حاصل شود.    
 
11-مهر و موم کردن سیلو حتی بعد از باز کردن سر سیلو
 
* هنگام باز کردن سیلو، سیلاژ کاملا آسیب پذیر به ورود اکسیژن و فعالیت میکرواورگانیسم‌های هوازی می‌شود و لذا بسیار مهم است که لبه سیلو را تا جای ممکن از رویارویی با هوا دور نگه دارید.
* در صورت امکان جهت جریان باد را در نظر بگیرید و سر سیلو را از جهتی باز کنید که باد به سمت آن نباشد. زیرا جریان هوا از طریق شکاف‌های سطح سیلو به درون سیلو نفوذ نکند. 
 
 
 
12-   برداشت سیلو به صورت برش سطحی باشد.
* این حالت باعث به حداقل رساندن تماس اکسیژن با سطح توده سیلو می‌شود. در عرض سیلو از بالا به پایین سیلاژ را برش بزنید.
* برداشت سیلو به صورت حفره‌ای به خصوص از سمت پایین سبب ایجاد حفره در زیر سیلو و سپس نفوذ بیشتر هوا به درون سیلو می‌شود. در صورت لزوم دو نفر کارگر را برای ایجاد یک برش سطحی از عرض سیلو بفرستید. 
 
 
 
 

منابع:

1-       https://www.agriculture.com/author/hugo-ramirez 2021

2-       https://sites.udel.edu/canr-animalscience/2017/07/19/9-tips-to-achieve-high-quality-corn-silage/University of Delaware Extension Spring Twilight Crop Update Session. Dr. David Owen.

 

ترجمه شده توسط: عطیه رحیمی، دکتر تخصصی تغذیه نشخوارکنندگان، دانشگاه فردوسی مشهد